Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015

Κρίσης πανικού....τι κάνω για να το αντιμετωπίσω;

Για να αντιμετωπίσετε κρίσεις πανικού καλύτερα επισκεφτείτε έναν ψυχίατρο Αθήνα
Με τον όρο κρίση πανικού εννοούμε ένα επεισόδιο στο οποίο κυριαρχεί ο φόβος και ψυχολογικά συμπτώματα σε διαφορετικό βαθμό.
Ο πανικός αντιστοιχεί σε έναν έμφυτο συναγερμό που προστατεύει τον άνθρωπο από κινδύνους. Βέβαια, σε ορισμένους ανθρώπους ο συναγερμός αυτός γίνεται υπερευαίσθητος.

Πότε συμβαίνουν;

Οι κρίσεις πανικού συμβαίνουν, συνήθως, σε συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως κατά την έκθεση σε ένα μέρος με συνωστισμό Μπορεί να συνυπάρχει ταχυκαρδία, τόσο έντονη που ο πάσχων νιώθει την καρδιά του έτοιμη να σπάσει ή να σταματήσει. Άλλοτε, νιώθει μυϊκή ένταση και σφίξιμο , τάση λιποθυμίας, ζάλη, τρέμουλο, έλλειψη ισορροπίας, βάρος στο στήθος και μυρμηγκιάσματα σε όλο το σώμα, έξαψη, ρίγος, εφίδρωση, ναυτία, τάση προς έμετο, κ.ά.
Μετά από μια κρίση ακολουθεί συχνά το άγχος ότι η κατάσταση θα επαναληφθεί και οι πάσχοντες αναπτύσσουν υποχόνδριες σκέψεις για την υγεία τους ή υιοθετούν συμπεριφορές αποφυγής των “επικίνδυνων” περιστάσεων. Άλλοι άνθρωποι προκαλούν τον εαυτό τους, ξαναδοκιμάζοντας τις ίδιες περιστάσεις στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τα συμπτώματά τους χωρίς επιτυχία.
Έως 5% του πληθυσμού ταλαιπωρείται από σοβαρές και συχνές κρίσεις πανικού (Διαταραχή Πανικού), ενώ είναι δύο με τρεις φορές συχνότερη στις γυναίκες. Οι κρίσεις πανικού «προτιμούν» άτομα με νοημοσύνη ανώτερη του μέσου όρου, με διάχυτο άγχος,  με πρόσφατες, σημαντικές, προσωπικές ή επαγγελματικές απώλειες και ματαιώσεις, με απότομες αλλαγές στο μοτίβο ή στην ποιότητα της ζωής, καθώς επίσης ανθρώπους εσωστρεφείς, με παθητικές διαπροσωπικές σχέσεις και παθητική επικοινωνία, με γονείς υπερενασχολούμενους με τα προβλήματα του κόσμου ή απλά εκείνους που αναπνέουν λάθος, που καταναλώνουν μεγάλες δόσεις καφεΐνης, αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες.
Κάθε άνθρωπος με συμπτώματα κρίσεων πανικού έχει σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και μακροπρόθεσμα τη διαταραχή με τη συνδρομή των επαγγελματιών της ψυχικής υγείας.
Ο ψυχίατρος, θα επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία, που μπορεί να περιλαμβάνει τη γνωσιακή ή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, συνεπικουρούμενη από φαρμακευτική αγωγή για τη βελτίωση του ύπνου και της διατροφής.
Στη διάρκεια ενός επεισοδίου συμβουλεύουμε τον πάσχοντα να υπενθυμίζει στον εαυτό του ότι πρόκειται για μια αυτοπεριοριζόμενη κρίση, Είναι χρήσιμες ορισμένες ασκήσεις βαθιάς διαφραγματικής αναπνοής, ασκήσεις μυϊκής τάσης και χαλάρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου